Hotel s pestro zgodovino


Za začetek zgodbe se moramo vrniti v zgodnje 19. stoletje. Na mestu današnjega City Hotela je takrat stala dobro znana gostilna Pri Bitencu, v katero je rad zavil tudi naš največji pesnik, France Prešeren. Leta 1899 so gostilno porušili in v letu 1903 se je na njenem mestu odprl družinsko vodeni Hotel Štrukelj, ki je tudi sam kmalu postal pomembna ljubljanska stična točka.

 

Družina Štrukelj ni imela otrok, tako da je hotel podedoval nečak Jernej Černe, ki je prevzel in razširil delovanje hotela. Jernej Černe in njegova žena Frančiška sta imela štiri otroke: Marijo Ano (Marjanco), Meto, Jerneja Janeza (Johna) in Marka, od katerih naj bi vsak prevzel svojo vlogo v hotelu.

 

Sosednji hotel Union je med drugo svetovno vojno prišel pod Italijansko okupacijo, zato je njihov stalni gost, Nikolaj Krajc (Niko), trgovec z lesom iz Grahovega, začel bivati v hotelu Štrukelj. Zaljubil se je v Marjanco, s katero sta se maja leta 1945 tudi poročila. A brezskrbni dnevi romance niso bili dolgi. V turbulentnem političnem obdobju je hotel Štrukelj leta 1946 prenehal delovati, družina pa je bila primorana zapustiti Slovenijo.

 

Hotel je bil nato leta 1949 odprt pod novim imenom Hotel Turist. Z leti je sledilo neprestano razvijanje, dodajanje novih nadstropij in sob, kletna diskoteka Turist pa je v 80ih postala sinonim za najboljšo zabavo v mestu.

 

Po osamosvojitvi Slovenije je družina Krajc hotel uspešno pridobila nazaj in ga preimenovala v City Hotel Ljubljana. Prvotna zgradba iz leta 1905 je bila porušena in nadomeščena z novo, ki je gostom odprla svoja vrata leta 2007. Posebno dušo in pečat hotelu sta tako ponovno vlila njegova glavna gosta, Nikolaj in Marjanca Krajc.

 

City Hotel Ljubljana je danes v lasti družbe Elephant group d.o.o. in piše uspešno turistično zgodbo s sestrskim hotelom Best Western Premier Hotel Slon. Oba hotela skupaj ponujata 370 sob na elitni lokaciji v središču mesta, odlikujeta pa se predvsem po pristnem gostoljubju in bogati tradiciji delovanja.