Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnostih, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Sre 11/19 ℃ weather Čet 12/15 ℃ weather Pet 11/16 ℃ weather
Hotel s pestro zgodovino
Image

Naša zgodba

Za začetek zgodbe se moramo vrniti v zgodnje 19. stoletje. Na mestu današnjega City Hotela je takrat stala dobro znana gostilna Pri Bitencu, v katero je rad zavil tudi naš največji pesnik, France Prešeren. Leta 1899 so gostilno porušili, leta 1903 pa se je na njenem mestu odprl Hotel Štrukelj.

Družina Štrukelj ni imela otrok, tako da je hotel podedoval nečak Jernej Černe, ki je prevzel in razširil delovanje hotela.

Jernej Černe in njegova žena Frančiška sta imela štiri otroke: Marijo Ano (Marjanco), Meto, Jerneja Janeza (Johna) in Marka, od katerih naj bi vsak prevzel svojo vlogo v hotelu.

Med drugo svetovno vojno, leta 1942, so slovenski komunisti ujeli ter ubili Jerneja Černeta. V negotovih in težkih časih so delovanje hotela tako prevzeli njegova žena in otroci. Hotel ostal v obratovanju. Ker je sosednji hotel Union prišel pod Italijansko okupacijo je njihov stalni gost, Nikolaj Krajc (Niko) , trgovec z lesom iz Grahovega, začel bivati v hotelu Štrukelj. Zaljubil se je v Marjanco, s katero sta se maja leta 1945 tudi poročila. A brezskrbni dnevi romance niso bili dolgi. V kratkem po poroki sta zaradi Komunistične revolucije zbežala v sosednjo Avstrijo. Obratovanje hotela sta v celoti prepustila Marjančini mami Frančiški, sestri in dvema bratoma. Kasneje sta se Niko in Marjanca v upanju po boljšem življenju preselila v Avstralijo, kjer sta ustvarila novo uspešno družinsko gradbeno podjetje.

Hotel je  leta 1945 prenehal delovati, preostali člani družine Černe pa so bili prisiljeni v hišni pripor dokler jim niso leta 1946 hotel zaplenili. Leta 1949 je bila družina Černe tudi primorana izseliti se iz hotela. Hotel Štrukelj je prevzela vlada in ga ponovno odprla pod novim imenom Hotel Turist. Z leti je sledilo neprestano razvijanje hotela, dodajanje novih nadstropij in sob.

Po padcu železne zavese sta družini Krajc in Černe zaplenjen hotel zahtevali nazaj. Prek finančne konsolidacije sta ustanovili pravno podjetje Krajc Hoteli, ki lasti in vodi hotel še danes. Hotel so preimenovali v City Hotel Ljubljana. Stara zgradba iz leta 1905 je bila zato porušena in nadomeščena z novo, ki je bila odprta leta 2007.

City Hotel Ljubljana je danes v lasti družine Krajc.